Contra Soarda Vespaiolo

Contra Soarda is gevestigd nabij Bassano del Grappa, ca 90 km ten noorden van Verona. Deze streek valt binnen de DOC Breganze en maakt onderdeel uit van grote gebied Veneto. Eind 90-er jaren besloot Mirco Gotardi, eigenaar van Restaurant Pulirien, ook zijn eigen wijnen te gaan produceren. Hij kocht grond aan en ontgon daar wijngaarden. Er stond op dat moment vooral merlot, chardonnay en garganega. De wijngaarden zijn echter geheel nieuw opgezet, gezonde oude onder stokken zoveel mogelijk behouden of opnieuw geënt en waar nodig jonge stokken geplant. Dit heeft geresulteerd in de huidige aanplant van o.a. de streek typische vespaiolo, pinot noir, merlot en carmenere. De ligging van de wijngaard is uniek. De Zuidwest helling van het dal is geprepareerd voor de druiventeelt. De vulkanische bodem zorgt hier voor veel mineraliteit en perfecte vochtregulatie. Omdat de wijngaard vrij hoog en tussen twee heuveltoppen ligt, heeft de wijngaard altijd wind. Tevens koelen de nachten ook goed af, dus ideale omstandigheden om de druiven geleidelijk te laten rijpen. Dat Mirco niets aan het toeval overlaat blijkt wel uit de keuze van zijn wijnmaker. Dat is Marco Bernabei, de zoon van de legendarische Franco Bernabei. Marco is op het ogenblik één van de meest gevraagde wijnmakers van Italië De werkwijze van Mirco is volledig biologisch: geen kunstmest, lage rendementen en nauwelijks bestrijdingsmiddelen. Dat kan omdat er geen buren zijn, hij heeft alles in eigen hand.

De Vespaiolo heeft een eigen DOC status. De wijnmakerij is prachtig! Geïnspireerd door Gaudi heeft architect Henry Zilio een waar kunstwerk neergezet, dat het bezoeken meer dan waard is.

De wijn is bleekgeel en helder. Zodra je aan het glas ruikt, weet je dat er iets bijzonders in zit. Enkele steekwoorden zijn peer, citrus, bloemenhoning en vuursteen. In de volle smaakaanzet domineren de rijpe aroma's maar al snel ontwikkelt de smaak zich, onder invloed van de fijne zuren, door naar een frisse en minerale afdronk. Dit geeft de wijn z'n delicate karakter.

Ideale wijn bij gerookte vissoorten en bij gerookte ham.

Terug naar overzicht

INTERESSE?
NEEM CONTACT OP!

Klik hier